Μαγειρική
Πρασόρυζο με δαμάσκηνα
Υλικά (για 4 άτομα)
70 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, σε κύβους
700 γρ. πράσα, σε ροδέλες
2 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
220 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
1½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
700-800 ml ζωμό λαχανικών φρέσκο ή ψυγείου
6-8 δαμάσκηνα α αποξηραμένα
Αλάτι
Εκτέλεση
Σε μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα καρότα για 2΄ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τα πράσα και σοτάρετε για 4΄. Προσθέτετε το σέλερι, το σκόρδο, το ρύζι, τον πελτέ, το πιπέρι, αλάτι και τον ζωμό. Βράζετε το πρασόρυζο για 25΄, προσθέτοντας λίγο επιπλέον ζωμό αν χρειαστεί. Περίπου 10΄ πριν αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά ανακατεύετε μέσα τα δαμάσκηνα κομμένα στη μέση. Σερβίρετε αμέσως. Φτιάχνετε το πρασόρυζο χωρίς τομάτα αν το θέλετε πιο ελαφρύ, μόνο με κόκκινο πιπέρι.