Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ας μην ξεχνάμε (και) την πανδημία

Published

on

 

Τα περιοριστικά μέτρα, «εξαφανίζονται» το ένα μετά το άλλο, η Ελλάδα μπαίνει (σε μερικές μέρες) στην εαρινή ώρα και εοιμάζεται για τη θερινή / τουριστική περίοδο, το PLF για την είσοδο στη χώρα καταργήθηκε. Και το ίδιο, περίπου, συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για μηνύματα που ίσως δεν δείχνουν ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας (άλλωστε κανένας δεν το λέει αυτό), αλλά ότι η πανδημία πλέον υποχωρεί ως «κεφάλαιο» της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Άλλωστε, στο προσκήνιο αυτή τη στιγμή βρίσκονται, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια, μαζί με την μεγάλη ανασφάλεια που επικρατεί για το μέλλον του κόσμου μας λόγω της νέας γεωπολιτικής αστάθειας ή του νέου «ψυχρού πολέμου» που όλοι εύχονται να μην γίνει και… «θερμός».

Την ίδια ώρα ωστόσο, όπως γράφτηκε και χθες σε σχόλιο της «Γ», μόνο στην Αχαΐα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα κορωνοϊού σε μόλις 4 μέρες. Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που νοσούν στο κοινωνικό μας περίγυρο και μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, περνάνε τη νόσο και αρκετά δύσκολα. Επίσης, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, αν και όχι ευθέως ανάλογα με τη νέα έξαρση κρουσμάτων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι με υποκείμενα σοβαρά νοσήματα, άνθρωποι που είναι ηλικιωμένοι ή ακόμα και άνθρωποι που μπορεί να κινδυνεύουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Και επιπλέον, ξεχνάμε και κάτι άλλο: Όσο ο ιός υπάρχει και μεταδίδεται, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει κάποια νέα μετάλλαξη. Σύμφωνοι πως η «Όμικρον» άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα της COVID19, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τη μετάλλαξη «Δέλτα». Όμως, ο κίνδυνος ξεπεράστηκε; Μπορούμε, ήσυχοι, να πετάξουμε μάσκες και να απολαύσουμε ήσυχοι (τρόπος του λέγειν με τον πόλεμο στη «γειτονιά» μας) το καλοκαίρι μας;

Νομίζουμε πως, όχι. Δεν φτάσαμε ακόμα στο σημείο καμπής όπου ακόμα και αν νοσήσει κάποιος, θα λέμε πως πρόκειται για άλλη μία «γρίπη». Ακόμα και αν δεν δούμε μία νέα και πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, περισσότερα φάρμακα πρέπει να κυκλοφορήσουν για να μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους. Μέχρι τότε, ας μην ξεχνάμε (και) την πανδημία…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement