Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Είναι «προεκλογικά» τα νέα μέτρα;

Published

on

 

Με αφορμή τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί, για άλλη μία φορά ασκείται μία… αντιφατική κριτική στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ενώ τα μέτρα από τη μία πλευρά χαρακτηρίζονται ως «ψίχουλα», από την άλλη θεωρούνται και προεκλογικά. Και το ακόμα πιο περίεργο είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις και οι δύο προαναφερόμενες αιτιάσεις, ακούγονται από τα ίδια χείλη!

Μα, πως είναι δυνατό, ένας πολιτικός να οδεύει σε εκλογές με… «ψίχουλα»; Δεν αντιλαμβάνονται το αντιφατικό της σκέψης τους ή απλά έτσι θέλουν να λένε;

Όπως και να έχει, και μόνο αυτή η αντίφαση δείχνει πως τα μέτρα δεν είναι προεκλογικού τύπου. Είναι απλώς μέτρα που εντάσσονται στην υφιστάμενη «εργαλειοθήκη» της Ε.Ε. και δεν πρόκειται να προκαλέσουν την αντίδραση των δανειστών της χώρας («θεσμών»). Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης πριν μερικές μέρες, καθόρισε το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να κινηθούν οι κυβερνήσεις και αυτό το πλαίσιο, χωρίς να το αναλύσει, περιέγραψε και ο πρωθυπουργός στο προχθεσινό διάγγελμά του, σημειώνοντας πως «δεν θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας». Και είναι επίσης βέβαιο, ότι εφόσον η Ευρώπη αποφασίσει να ενισχύει την «εργαλειοθήκη» ή να την αλλάξει, η Ελλάδα θα ακολουθήσει. Γιατί η Ελλάδα, μπορεί να τελείωσε με τις επισκέψεις της «τρόικας» και τα μνημόνια, αλλά δεν ξεμπέρδεψε ακόμα με την οικονομική κρίση. Βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αυτό σημαίνει πως ο προϋπολογισμός είναι πολύ – πολύ συγκεκριμένος με μικρά περιθώρια αποκλίσεων.

Κατά συνέπεια, τα μέτρα δεν είναι προεκλογικά. Είναι μόνο μία ακόμα… ομπρέλα στην καταιγίδα που χτυπάει όλους. Για άλλους «μικρή ομπρέλα», για κάποιους άλλους «λίγο μεγαλύτερη ομπρέλα». Και σαφώς δεν είναι μέτρα που ευνοούν την αποκαλούμενη «μεσαία τάξη», παρά μόνο τις χαμηλότερα εισοδηματικές τάξεις. Άρα, δεν είναι καν μέτρα που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι απευθύνονται στο «δυναμικό ακροατήριο της ΝΔ».

Ανεξάρτητα λοιπόν με την όποια κρίση για το «μέγεθος» των μέτρων στήριξης, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε στο μυαλό του τις εκλογές…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement