Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: ΣΥΡΙΖΑ- Αρχηγοκεντρικό κόμμα… και με τη βούλα

Published

on

 

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αρχηγοκεντρικό κόμμα, λένε οι της «ομπρέλας», που αντιτάχθηκαν στις προτάσεις Τσίπρα για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του κόμματος, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είχαν την πλειοψηφία στο συνέδριο και ηττήθηκαν.

Θα συμφωνήσουμε μαζί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αρχηγοκεντρικό κόμμα. Και με τη βούλα. Γιατί, αρχηγοκεντρικό είναι ήδη. Κάπου δέκα χρόνια τώρα… Γιατί αν θέλουμε να ορίσουμε κάποια χρονική στιγμή κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε ότι αποτελεί τον πιο ισχυρό πόλο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα πρέπει να ανατρέξουμε στο 2012, τότε που το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε και ο Τσίπρας πέτυχε να ανοίξει τις πόρτες και να υποδεχτεί πολλές και διαφορετικές τάσεις μέσα στο κόμμα.

Ο Τσίπρας ήταν αυτός λοιπόν που πέτυχε να έλξει κόσμο και κοσμάκη και να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα. Ο Τσίπρας ήταν και αυτός όμως που επαλήθευσε την προοπτική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι σχεδόν απίστευτο για τους παλαιότερους συντρόφους του, που πίστευαν ότι η καλύτερη προοπτική του συγκεκριμένου κόμματος είναι να διασφαλίζει την σχετικά άνετη εκπροσώπησή του στη Βουλή, με ένα ποσοστό που θα υπερβαίνει το 3% και θα φτάνει μέχρι 5-6%. Ο Τσίπρας παρέλαβε ένα κόμμα του 5% και το έκανε… κυβέρνηση. Και ασφαλώς έγινε και ο ίδιος πρωθυπουργός. Και όταν ένα κόμμα φτάνει να διαχειριστεί πλέον εξουσία, εκ των πραγμάτων, αλλάζει. Όπως αλλάζει και ο πολιτικός που φτάνει στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Τσίπρας του 2022 είναι ένας… άλλος πολιτικός. Δεν είναι ο Τσίπρας του 2015 και πολύ περισσότερο, του 2008 (όταν αναδείχθηκε πρόεδρος του «Συνασπισμού»).  Και όσο και να μην το θέλουν κάποιοι, είναι de facto το πιο σημαντικό και ισχυρό πρόσωπο στο κόμμα του και ο άνθρωπος – αναφορά στην ιστορία του. Κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτσι κι αλλιώς ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα. Μόνο που τώρα, αυτό θα επισημοποιηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει, μετεξελίσσεται… Με έναν τρόπο που ασφαλώς δεν είναι αρεστός σε αρκετά στελέχη της Αριστεράς. Αντιλαμβανόμαστε τη λογική και την οπτική τους. Όμως, επαναλαμβάνουμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διαχειριστεί εξουσία. Και η εξουσία… τα αλλάζει όλα. Αυτή είναι η αλήθεια…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement