Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Τα 44 δισ. για το Twitter

Published

on

44 δισ. δολάρια έδωσε – ή θα δώσει – ο «mr Tesla» για να αγοράσει το Twitter. Και το πρώτο που αναρωτιέται ο μέσος άνθρωπος είναι… υπάρχουν τέτοια ποσά σε έναν άνθρωπο; Και όμως, όπως φαίνεται, υπάρχουν…

Το δεύτερο είναι εάν αυτό το ιλιγγιώδες ποσό, (που εμείς οι «κοινοί θνητοί» ούτε να… ονειρευτούμε δεν μπορούμε), ανταποκρίνεται στην αξία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πόσο μάλλον, στην αξία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δεν είναι η δημοφιλέστερη, ούτε και ελκύει τις νέες ηλικίες.

Και το τρίτο ερώτημα, που ήδη διατυπώνεται, αφορά τελικά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τη δυνατότητα που έχουν οι ισχυροί του πλανήτη να τον ελέγξουν μέσω αυτών των μέσων.

Ας επιχειρήσουμε κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τουλάχιστον σύμφωνα με την κοινή λογική ενός μέσου ανθρώπου που ενδεχομένως απέχει παρασάγγας από την λογική του Έλον Μασκ.

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι προφανώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στον πλανήτη που έχουν απίστευτα τεράστια συγκέντρωση πλούτου. Ποτέ δεν είναι καλή η υπερσυγκέντρωση πλούτου και δύναμης στα χέρια πολύ λίγων. Και αυτό συνιστά μία ανορθοδοξία της ελεύθερης οικονομίας. Υπάρχει, όμως.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι… υπερβατική. Κάθε τι σε αυτόν τον κόσμο έχει την αξία που του αποδίδει αυτός που έχει τη δύναμη του χρήματος. Προφανώς, καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν αξίζει τόσα δισεκατομμύρια, εκτός και αν αυτός που τα διαθέτει πιστεύει ότι μπορεί να του αποδώσει πολλαπλάσια χρήματα ή… δύναμη. Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο τρίτο ερώτημα και την αντίστοιχη απάντηση.

Μπορεί ο Μασκ να χρησιμοποιήσει το Twitter για να επηρεάσει ή και να ελέγξει καταστάσεις στον πλανήτη; Προφανώς. Σε τι βαθμό όμως και προς ποια κατεύθυνση; Το Twitter μπορεί να έχει πολιτικούς και δημοσιογράφους όμως η νέα γενιά βρίσκεται στο Instagram, το TikTok και το Snapchat. Θα απαιτηθεί πολλή δουλειά και πολύ χρήμα για να «μετακομίσουν» όλοι αυτοί στο Twitter.  Θα το κάνει συνδρομητικό; Μα, θα χάσει την όποια δυναμική έχει; Θα απελευθερώσει τα πάντα; Μα τότε θα αποκτήσει τέτοια τοξικότητα που θα χάσει τους κανονικούς ανθρώπους. Μήπως τελικά βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμα επίδειξη ισχύος ενός ζάμπλουτου ανθρώπου και μήπως είναι τζάμπα όλος αυτός ο θόρυβος; Μήπως είναι ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια ενός ανθρώπου να αισθανθεί κυρίαρχος και (περίπου) αθάνατος; Πάντως, ό,τι και να σκέφτεται ή να επιδιώκει, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχει… Μία διακοπή ρεύματος αρκεί για να καταστρέψει πολλά!

 

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement