Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι στρατηγικές νίκες της Ελλάδας επί της Τουρκίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω, την πολύ πρόσφατη ιστορία…

Η Τουρκία, ωθεί χιλιάδες πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ασκήσει πίεση στην Ελλάδα και ενδεχομένως θα την αποσταθεροποιήσει, αφού εξάλλου είναι και οικονομικά αδύναμη, προερχόμενη από μία πολυετή κρίση. Εκεί όμως, συναντάει ένα αποφασιστικό «στοπ» από την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες για ένα αποφασιστικό κλείσιμο των συνόρων. Η «μάχη του Έβρου» είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδας απέναντι στον σύγχρονο αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Και όχι μόνο γιατί σταματάει τους μετανάστες, αλλά γιατί φέρνει στον Έβρο την ηγεσία της Ε.Ε. και δείχνει τι συμβαίνει.

Ακολουθούν και άλλες νίκες. Μετά από έναν διπλωματικό μαραθώνιο, η Ελλάδα «απαντάει» στο τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ, με συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Ειδικά η τελευταία, συνιστά μεγάλο «καρφί» για την Τουρκία και τον αναθεωρητισμό της στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με την μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή της Ευρώπης, τη Γαλλία. Και συνάπτει μία αμυντική συμφωνία που έρχεται ως επιστέγασμα της ελληνογαλλικής συμμαχίας στο Αιγαίο και της περίφημης φράσης του Μακρόν, ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», επειδή ανέχεται την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Επίσης, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Φτάνοντας στη νέα αμυντική συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν λίγο καιρό.

Και αυτή η συμφωνία μάλιστα, ήρθε σε μία στιγμή που η Ρωσία έχει εισβάλλει στην Ουκρανία και η Ελλάδα τάσσεται στο πλευρό των συμμάχων της στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες.

Όλα αυτά, εν περιλήψει, σηματοδοτούν πλέον μία σειρά από στρατηγικές νίκες της Ελλάδας επί της Τουρκίας, τα τελευταία 2,5 χρόνια. Και στις νίκες αυτές, ως… κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η αποθεωτική υποδοχή και εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, που ανέβασε κατακόρυφα τον εκνευρισμό στην Τουρκία και δείχνει σε όλους ότι ενώ η Ελλάδα «ψηλώνει» και ισχυροποιείται στον φυσικό της χώρο, δηλαδή τη Δύση, η Τουρκία «κονταίνει» και απομακρύνεται από τη Δύση.

Και αυτό δεν το καταλαβαίνουν μόνοι οι δυτικοί. Το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι πολίτες της Τουρκίας και ειδικά οι «ευρωπαϊστές», που αποτελούν το δυτικό και πιο προηγμένο τμήμα της γείτονος, αυτό το τμήμα που έχει και την μεγάλη οικονομική δύναμη. Αυτοί λοιπόν, αντιλαμβάνονται πλέον ότι ενώ η Τουρκία μπορεί να παραμένει σημαντική για τους δυτικούς λόγω γεωγραφικής θέσης, το καθεστώς Ερντογάν είναι πλέον παρωχημένο και αχρείαστο για τους δυτικούς. Είναι λογικό λοιπόν, αυτό το καθεστώς να αυξάνει τα «ντεσιμπέλ». Το κάνει όμως με λάθος τρόπο και σε λάθος στιγμή…

 

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μετά τα «μπάνια του λαού»…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσο της θερινής περιόδου και η Ελλάδα να ασχολείται αυτή την περίοδο με τον τουρισμό, τις διακοπές και «τα μπάνια του λαού», όμως όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

Και τα ζητούμενα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ σοβαρά. Όλοι ξέρουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. Ο πόλεμος, η ενεργειακή ασφάλεια, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα είναι «εδώ» και θα απειλούν. Μαζί και η πανδημία, με έναν ιό που αλλάζει και ξαναλλάζει και κανένας δεν ξέρει εάν μπορεί να βρεθεί η ανθρωπότητα μπροστά σε μία πιο επικίνδυνη μετάλλαξη. Κανονικά, τα κόμματα θα έπρεπε να δείχνουν ότι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Αντίθετα, αυτά που λέγονται και ακούγονται τριγύρω μας δείχνουν πως τα… «λεφτόδεντρα» θα παραμείνουν στο επίκεντρο της προεκλογικής σκηνής. Λες και η οικονομική κρίση που περάσαμε σε αυτή τη χώρα, δεν δίδαξε τίποτα σε εκείνους που νομίζουν πως το 2022 μπορεί να είναι 2015 ή 2005 ή 1995…

Και έπειτα, το έχουμε καταλάβει ότι από τη στιγμή που θα κηρυχθεί και επίσημα η προεκλογική περίοδος, η Ελλάδα θα μπει σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, τουλάχιστον 2-3 μηνών, αφού το πιθανότερο είναι να έχουμε και δεύτερες εκλογές; Γιατί εάν δεν έχουμε δεύτερες εκλογές, τι άλλο μπορεί να έχουμε; Κάποια συγκυβέρνηση που θα κόβει από εδώ και θα ράβει από εκεί για να εξυπηρετηθούν όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι, με αποτέλεσμα τα σοβαρά ζητήματα της χώρας να μπαίνουν πάντοτε στα μέτρα των πολιτικών σκοπιμοτήτων των συγκυβερνούντων;

Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Και πρέπει να τα σκεφθούμε… Ίσως καταφέρουμε να βρούμε λίγο χρόνο, έστω και σε μία ξαπλώστρα δίπλα στο κύμα, για να κοιτάξουμε λίγο προς το πολύ κοντινό μέλλον και να λάβουμε τις αποφάσεις μας…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Τα Σουλτάνο παζαρο-μαγειρέματα και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Περιμέναμε τον Σουλτάνο, για το έλα να δεις και εφάρμοσε την κωλοτούμπα της σιωπής!

– Ο Ταγίπ μπροστά στον Πλανητάρχη αρνάκι.

– Το σίριαλ του τρένου έχει την δική του ιστορία, έχει πολλές αφύλαχτες διαβάσεις μέχρι το έργο από τα χαρτιά να περάσει στην πράξη.

– Υπομονή. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

– Πολλοί πολιτικοί πουλάνε πατριωτισμό εντός και τις καταθέσεις τους τις έχουν παρκάρει στο εξωτερικό.

– Ο Αλέξης επιθυμεί μια δεύτερη κυβερνητική ευκαιρία, για να αποκαταστήσει της μεσαίας τάξης την οικονομική αδικία. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτη.

– Χαριλάου Τρικούπη, Μαξίμου και Κουμουνδούρου κλειδώνουν ψηφοδέλτια. Οι φιλόδοξοι υποψήφιοι τρέχουν καταϊδρωμένοι καλοκαιριάτικα.

– Δυστυχώς, ο ψυχρός πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη και ο νοών νοείτω.

– Η μάχη των ανεμογεννητριών συνεχίζεται, πρέπει να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον περισσότερο από τον σύγχρονο τεχνικό καταστροφικό πολιτισμό.

– Ωραία η συμβουλή του φίλου μου και συμμαθητή Ανδρέα. Να μαζευτούν 100 πρώτοι έμπειροι αυτοδιοικητικοί και να διαλέξουν τον καλύτερο για τον νέον δημαρχιακό διεκδικητή.

– Μετά την καταιγίδα στα μαθηματικά, μην έχουμε και καταιγίδα στα πολιτικά.

– Η ανάπτυξη είναι αόρατη διά γυμνού οφθαλμού. Ο πληθυσμός όμως βγάζει μάτι.

– Σε έξαρση η ψηφιακή απάτη. Προσοχή μην δίνεται τους κωδικούς, να τους προστατεύεται ως την κόρη του οφθαλμού.

– Οι πολιτικοί όταν τα βρουν σκούρα, σαν σωσίβιο θυμούνται και εφαρμόζουν την κωλοτούμπα.

– Πολλά ονόματα, πρόωρα ακούγονται για υποψήφιοι δήμαρχοι, στα καφενεία.

– Η προεκλολογία σε έξαρση, έντονη η παρουσία αυτοχριζομένων υποψηφίων σε πανηγύρια, καφενεία και όπου υπάρχει πολυκοσμία. Το τερπνό μετά του ωφελίμου.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ο μεγάλος «ενεργειακός» χειμώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Γερμανία είναι μία από τις πιο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο χώρες της Ευρώπης. Φτηνές τιμές για πολλά χρόνια που στήριξαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία όμως, έφερε μία μεγάλη ανατροπή. Το ρωσικό φυσικό αέριο πιθανότατα θα πάψει να ρέει όπως έρρεε. Και ολοκληρωτική αναπλήρωσή του δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα. Τι σημαίνει αυτό; Κόκκινος συναγερμός. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον χειμώνα. Το ζήτημα είναι οικονομικό, είναι όμως και κοινωνικό. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στη γερμανική κοινωνία του 21ου αιώνα εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να επιβάλλει «δελτίο» στην κατανάλωση ενέργειας…

Η Γαλλία έχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Όμως, όταν οι γαλλικές εταιρείες ενέργειας καλούν τους Γάλλους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση τον χειμώνα, σκεφτείτε τι μπορεί να ισχύει για τη Γερμανία… Εκεί, η πιθανότητα για εκ περιτροπής λειτουργία εργοστασίων και επιχειρηματικών κλάδων είναι ήδη σοβαρή. Τα σχετικά σχέδια έχουν βγει από τα συρτάρια και επικαιροποιούνται.  Και τι θα σημαίνει εάν στη Γερμανία ή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ισχύσουν τέτοια μέτρα; Μείωση εισοδημάτων, μείωση κατανάλωσης, ύφεση! Λιγότερα χρήματα για όλους… Και μήπως νομίζει κάποιος ότι δεν μας «πάρει η μπάλα» και εδώ στην Ελλάδα; Μπορεί, βοηθούντος και των κλιματικών συνθηκών, εμείς να μην αντιμετωπίσουμε μεγάλα ενεργειακά προβλήματα, όμως η οικονομία μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικονομία. Και για να το διατυπώσουμε διαφορετικά, «οι Γερμανοί θα φταρνίζονται, εμείς θα πουντιάζουμε».

Και όλα αυτά θα συμβαίνουν σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να έχει πολιτική σταθερότητα! Γι’ αυτό και κάθε σκέψη για εκλογές μετά τα μέσα φθινοπώρου είναι μάλλον απαγορευτική…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα