Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Πάθαμε και μάθαμε

Published

on

 

 

Την Κυριακή υπάρχουν εκλογές στην Ιταλία και η Ευρώπη ανησυχεί μήπως η Τζόρτζια Μελόνι γίνει πρωθυπουργός και με την ακροδεξιά ρητορεία της προκαλέσει ένα ακόμα «ρήγμα» στην Ε.Ε. τόσο ως προς το «μέτωπο» με τη Ρωσία, όσο και ως προς τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική.

Και δεν είναι μόνο η Ιταλία…

Σε όλη την Ευρώπη σχεδόν, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και το «ροκάνισμα» των εισοδημάτων, αποτελούν πηγές σοβαρών πονοκεφάλων και ισχυρών πολιτικών κραδασμών, που μάλιστα μπορεί να γίνουν έως και πολύ μεγάλες «σεισμικές δονήσεις» εάν ο χειμώνας εξελιχθεί άσχημα.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα μοιάζει με ένα «απάνεμο λιμάνι» τουλάχιστον ως προς το πολιτικό τοπίο, το οποίο εδώ και 3-4 χρόνια μοιάζει να είναι παγιωμένο, παρουσιάζοντας μικρές και ανούσιες μεταβολές, παρά το γεγονός πως σε αυτά τα χρόνια περάσαμε μία κοσμοϊστορική πανδημία που άλλαξε πολλά στον κόσμο και στην καθημερινότητά μας ενώ βρισκόμαστε και εμείς αντιμέτωποι με την ακρίβεια και την ενεργειακή ανασφάλεια.

Την εξήγηση αυτής της σταθερότητας θα πρέπει μάλλον να την αναζητήσει κάποιος στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. «Πάθαμε και μάθαμε» θα έλεγε κάποιος. Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα ταρακουνήθηκε γερά, ο λαϊκισμός εκτοξεύθηκε και το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε οδυνηρό. Ένα βήμα μακριά από την απόλυτη καταστροφή φτάσαμε για να… κάνουμε όπισθεν και να αποφασίσουμε να σκύψουμε το κεφάλι και να προσαρμοστούμε. Αυτή η πολύ σκληρή δεκαετία των μνημονίων, μας έκανε πιο ώριμους. Ξέρουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι τα μεγάλα λόγια είναι συνήθως μεγάλα ψέματα. Παρουσιάζουμε λοιπόν μία ανοχή, αλλά και αντοχή, απέναντι στη νέα κρίση που περνάμε. Και αν έτσι συνεχίσουμε, θα μας βγει σε καλό. Δεν ξέρουμε τι θα βγάλουν οι κάλπες, όταν στηθούν. Αν όμως συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό και ψυχραιμία και όχι επιζητώντας «χάντρες και καθρεπτάκια», θα είμαστε από τους ωφελημένους…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement