Μαγειρική
Πικάντικος τραχανάς-ριζότο µε πελτέ και πρόβειο γιαούρτι
Υλικά (για 4 άτομα)
250 γρ. τραχανά ξινό
1.200 ml νερό ή ζωµό κρέατος, καυτό
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας τοµατοπελτέ
½ κουτ. γλυκού µπούκοβο
6-8 λιαστά τοµατάκια, ψιλοκοµµένα
200 γρ. πρόβειο γιαούρτι, σε θερµοκρασία δωµατίου
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τον πελτέ, το µπούκοβο, τα τοµατάκια, λίγο πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύετε για 1΄ και προσθέτετε τον τραχανά. Χαµηλώνετε λίγο ακόμα τη φωτιά και ρίχνετε τον ζωμό σε τρεις δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί πρώτα η πρώτη δόση πριν προσθέσετε την επόμενη. Μαγειρεύετε περίπου για 25΄, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να χυλώσει σαν ριζότο. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και, αφού κρυώσει ελαφρά ο τραχανάς, προσθέτετε το γιαούρτι ανακατεύοντας πολύ καλά. Σερβίρετε τον τραχανά µε επιπλέον γιαούρτι και µπούκοβο.