Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Αργά ή γρήγορα θα γίνει…

Published

on

 

 

Αργά ή γρήγορα, η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα πάρει και επίσημο χαρακτήρα μπαίνοντας στο Σύνταγμα της χώρας, ακριβώς όπως ισχύει σε όλο σχεδόν τον κόσμο, με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις (μεταξύ των οποίων δυστυχώς παραμένει και η Ελλάδα).

Και αυτή η εξέλιξη, που επαναλαμβάνουμε θα έρθει νομοτελειακά, θα αποτελέσει την απαρχή πολλών εξελίξεων στον χώρο της εκπαίδευσης, οι περισσότερες εκ των οποίων θα είναι θετικές. Πρώτον, θα πάψουμε να είμαστε μία χώρα που… κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Δηλαδή μία χώρα στην οποία σαφώς και υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά παριστάνει πως δεν υπάρχει, τουλάχιστον σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Και ας υπάρχουν στη χώρα πολλά «κολλέγια» που με διάφορους τρόπους δίνουν πανεπιστημιακά πτυχία…

Δεύτερον, θα σταματήσει σε μεγάλο βαθμό η φυγή χιλιάδων Ελληνόπουλων στο εξωτερικό, που δεν πάνε στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη, αλλά σε διάφορα Πανεπιστήμια, ακόμα και βαλκανικών κρατών για να αποκτήσουν ένα πτυχίο.

Τρίτον, θα ανοίξει μια και καλή ο δρόμος ώστε η Ελλάδα να μπορεί να γίνει επιτέλους χώρα εισροής ξένων φοιτητών, εκμεταλλευόμενη και τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ως ιστορικός τόπος, αλλά και ως φυσικό περιβάλλον.

Και τέταρτον, θα αποδειχθεί περίτρανα πως τα δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και ότι γενικότερα, η ελληνική δημόσια εκπαίδευση δεν θα υποβαθμιστεί. Αντίθετα, ίσως να έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι πολύ καλύτερη από την ιδιωτική.

Μακάρι, το συντομότερο δυνατό λοιπόν, να τελειώσουμε με ένα ακόμα μύθευμα που τελικά κατατρώει τις σάρκες της χώρας επί δεκαετίες, ωφελώντας μόνο όσους θέλουν να κάνουν «δουλειές στο σκοτάδι» και όσους έχουν συμφέρον από την ιδιωτική… παραπαιδεία.

Ναι, στην Ελλάδα πρέπει και μπορούμε να έχουμε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ιδιωτικά δημοτικά, ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εκπαιδευτικούς οργανισμούς που θα λειτουργούν με εγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, που θα κινούνται και θα αναπτύσσονται με διαφάνεια και θα επιβραβεύονται ή όχι από την κοινωνία, με βάση τα αποτελέσματά τους. Και παράλληλα, μπορούμε να έχουμε μία δημόσια εκπαίδευση, ακόμα πιο σύγχρονη και ισχυρή.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement