Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Προετοιμασία, όχι τρομολαγνεία

Published

on

 

 

Μέρες καλοκαιριού, μέρες καύσωνα..

Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, σε επιφυλακή οι δυνάμεις ασφαλείας, συσκέψεις, προειδοποιήσεις και (διαρκείς) ενημερώσεις.

Εμείς εδώ πάλι, δεν είμαστε μετεωρολόγοι, δεν ανήκουμε στους έχοντες οποιαδήποτε ευθύνη διαχείρισης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενός καύσωνα. Απλοί «μεταφορείς» ειδήσεων είμαστε, «μεταδότες» της ενημέρωσης που παρέχεται από τους ειδικούς. Και ξέρουμε καλά ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και να μεταφέρουμε τις γνώσεις και τις απόψεις τους, ακόμα και αν τελικά, αυτό που θα ζήσουμε τις επόμενες μέρες δεν θα είναι και τόσο ακραίο, όσο προβάλλεται. Και μακάρι να είναι έτσι… Μακάρι, τελικά, ο επικείμενος καύσωνας να μην έχει την προβλεπόμενη ένταση και όλα να κυλήσουν ομαλά. Όμως, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει μία παροιμία που κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι έως και… συντηρητική, αλλά ποτέ δεν παύει να είναι ωφέλιμη.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα κράτος που δεν έχει (ακόμα) την ετοιμότητα και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει πλήρως σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, η ένταση και η συχνότητα αυτών των φαινομένων τα τελευταία χρόνια ξεπερνάει τις δυνατότητες ακόμα και πολύ πιο οργανωμένων και σύγχρονων κρατών. Βλέπουμε και μαθαίνουμε όλοι τι συμβαίνει με τις πλημμύρες ή τις φωτιές σε πολλές άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, κλπ.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι όσο καλύτερα γίνεται, λοιπόν. Και μακάρι ο συναγερμός να αποδειχθεί λανθασμένος. Πάντα θα το λέμε και θα το γράφουμε: Καλύτερα προετοιμασμένοι και ας μην γίνει τίποτα, παρά απροετοίμαστοι.

Θα γράφουμε όμως και κάτι ακόμα: Ψυχραιμία και σύνεση. Άλλο η καλή προετοιμασία, άλλο η… τρομολαγνεία. Η τρομολαγνεία ποτέ δεν μας άρεσε γιατί ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement