Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πέτρος Ψωμάς: Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων αποκαλύπτει στη «Γ» το πλάνο δράσης της παράταξης στην τελική ευθεία για τις εκλογές

«Όποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την πρόοδο, την εξωστρέφεια και την ευημερία των συμπολιτών μας, είναι για εμάς σύμμαχος»

Published

on

«Το σπιράλ είναι έτοιμο να υπηρετήσει με πάθος την Πάτρα και την προοπτική ανάπτυξης που της αναλογεί», δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης, Πέτρος Ψωμάς, καλώντας τους πολίτες να γεμίσουν τις κάλπες των δημοτικών εκλογών με ψηφοδέλτια ελπίδας.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές ο κ. Ψωμάς αποκαλύπτει στη «Γ» το πλάνο δράσης του σπιράλ, απαντώντας παράλληλα, στα σενάρια συνεργασιών και κομματικής ή άλλης στήριξης.

Ενάμιση μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με δεδομένο ότι φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες για το Δήμο Πατρέων πώς σχολιάζετε το προεκλογικό τοπίο;

«Είναι ένα πολύ ξεκάθαρο τοπίο. Αν το συγκρίνω με τις δημοτικές εκλογές του 2019 -στις οποίες επίσης συμμετείχα ως υποψήφιος δήμαρχος- σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο σαφή. Λιγότερες υποψηφιότητες, καθαρές προτάσεις, λιτά διλήμματα. Οι ψηφοφόροι καλούνται πρώτα να επιλέξουν αν θέλουν τη στασιμότητα που εκπροσωπείται από τη σημερινή δημοτική αρχή ή αν επιλέγουν πρόοδο, ανάπτυξη και βήματα προς το μέλλον που υπόσχονται οι τρεις άλλες υποψηφιότητες.

Αν επιλέξουν το δεύτερο, καλούνται να συγκρίνουν οράματα, προγράμματα, ομάδες, πρόσωπα και κίνητρα συμμετοχής στα κοινά. Στην περίπτωση του σπιράλ όλα είναι κρυστάλλινα και ειλικρινή: μια πολυσυλλεκτική παράταξη, η μόνη απαλλαγμένη από κάθε είδους εξάρτηση, μια πολύ καλά προετοιμασμένη ομάδα, μια εν δυνάμει δημοτική αρχή με εξασφαλισμένες συμμαχίες και συγκεκριμένα εργαλεία στη φαρέτρα της, ένας δήμαρχος που θέλει και μπορεί να οδηγήσει την Πάτρα σε άλματα προόδου, χωρίς πολιτικές παρωπίδες και κομματικές αγκυλώσεις».

-Έχετε σχεδόν ολοκληρώσει τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας. Πού εστιάζετε τη δράση σας στην τελική ευθεία για τις κάλπες;

«Η δράση εστιάζεται στο να φτάσει σε κάθε ψηφοφόρο το πρόγραμμά μας και η εναλλακτική πρόταση διοίκησης του Δήμου Πατρέων που εκπροσωπούμε. Είμαστε πεπεισμένοι στο σπιράλ πως όσοι προσέλθουν στις κάλπες των δημοτικών εκλογών είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν υλοποιήσιμα προγράμματα και να εκλέξουν δημοτικούς άρχοντες, με κριτήριο την αξιοσύνη τους. Ψηφίσαμε όλοι μας, πρόσφατα, με ιδεολογική προσέγγιση, τον Μάιο και τον Ιούνιο στις εθνικές εκλογές.

Τον Οκτώβριο θα υπάρχει κι άλλη μια κάλπη μέσα στα εκλογικά τμήματα, αυτή των περιφερειακών εκλογών, μπορούμε κι εκεί να ψηφίσουμε με κομματική λογική. Έρχονται και οι Ευρωεκλογές σε λίγους μήνες –την άνοιξη του 2024- μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας σε ένα κόμμα ή ενδεχομένως να διορθώσουμε την ψήφο μας. Ε, νομίζω πως οι κάλπες των δημοτικών εκλογών πρέπει να γεμίσουν με ψηφοδέλτια ελπίδας για την Πάτρα μας. Αυτό έχουμε εμείς να πούμε στους Πατρινούς δημότες μέσα στις επτά εβδομάδες που απομένουν. Και θα εστιάσουμε και κάπου ακόμα: στο να εξηγήσουμε πειστικά πως υπάρχει στις επιλογές του Οκτωβρίου η δημοτική αρχή που μπορεί να φέρει και στην Πάτρα το μερίδιο ανάπτυξης που της αναλογεί. Λέγεται σπιράλ και είναι έτοιμο να υπηρετήσει με πάθος αυτή την προοπτική».

-Ποιον θεωρείτε «κυρίαρχο» αντίπαλό σας;

«Αντίπαλος είναι τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης. Αντίπαλος είναι η αδράνεια και η ολιγωρία. Αντίπαλος είναι η εσωστρέφεια, η ασύστολη πολιτικολογία, ο δογματισμός και οι ιδεοληψίες. Όσα και όσοι κρατάνε την Πάτρα πίσω, αυτοί είναι οι μόνοι αντίπαλοι για το σπιράλ. Παράλληλα, ό,τι και όποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την πρόοδο, την εξωστρέφεια και την ευημερία των συμπολιτών μας, είναι για εμάς σύμμαχος».

-Το «σπιράλ» έχει μία αδιάλειπτη παρουσία, έχοντας αναδείξει τα πιο σημαντικά προβλήματα της πόλης μας, καταθέτοντας προτάσεις. Σε ποια θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας το προσεχές διάστημα;

«Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται σε ένα τρίπτυχο: Στην εξυπηρέτηση του δημότη από τις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης από άκρου σε άκρο, στην προσέλκυση επισκεπτών, επενδύσεων και εισαγόμενων πόρων. Εμείς εστιάζουμε στην προοπτική αυτού του ευλογημένου τόπου, όχι στην απλή επίλυση των προβλημάτων. Το να λυθούν ζητήματα που μακροημερεύουν και να δρομολογηθούν επιτέλους τα δισεπίλυτα θέματα της πόλης είναι υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής. Για την επόμενη μέρα, τέτοια προβλήματα είναι: το κυκλοφοριακό, η ανεργία, η απώλεια νέων μυαλών, η καθαριότητα και η εικόνα πόλης, η απουσία ταυτότητας από την Πάτρα, η έλλειψη τουριστικής κουλτούρας, οι υποδομές που αναμένονται και αργούν (τρένο, θαλάσσιο μέτωπο, φυσικό αέριο κ.ά.)».

-Αληθεύει πως διεκδικήσατε το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία;

«Χρίσμα δεν θα ζητούσα ποτέ από κανένα κόμμα, καθότι δεν υπήρξα και δεν είμαι κομματικός. Πόσω μάλλον που η παράταξη της οποίας έχω το ευτυχές προνόμιο να ηγούμαι είναι μία ανεξάρτητη, πολυσυλλεκτική ομάδα, ένα ονειρεμένο μίγμα ανθρώπων που προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς χώρους –αυτή είναι και η πραγματική δύναμη του σπιράλ.

Στήριξη ζητάμε από όλους, από οποιονδήποτε νοιάζεται για την πόλη και το μέλλον της, άρα και από τα κόμματα, μικρά και μεγάλα. Κλήθηκα, πράγματι, στο Μέγαρο Μαξίμου και πήγα, καθώς θεώρησα τιμή να με καλούν σε ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο. Κατάλαβα πως αφορμή για αυτό το κάλεσμα ήταν η δυναμική που καταγράφουμε στην πόλη. Αξιοποίησα την ευκαιρία να φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο το πλήρες πρόγραμμά μας. Διατράνωσα την πίστη μας στην ανεξάρτητη φυσιογνωμία μας. Διευκρίνισα πως η διαδικασία των κομματικών χρισμάτων δεν μας αφορά. Εξέφρασα την βαθιά πεποίθηση πως αυτή τη φορά είναι εφικτή η εκλογή μιας νέας δημοτικής αρχής στην Πάτρα. Ταυτόχρονα, διαπίστωσα σεβασμό απέναντι στο εγχείρημα που εκπροσωπούμε, εκμαίευσα δημοσκοπικά ευρήματα που μας δείχνουν σε τροχιά συνεχούς ανόδου, μίλησα για τον τρόπο λειτουργίας μας και δήλωσα διαθεσιμότητα για οποιαδήποτε πρωτοβουλία βάζει “την πόλη πάνω από τα κόμματα”. Το ίδιο ισχύει για όλα τα κέντρα αποφάσεων, όλα τα κόμματα, όλους τους φορείς με τους οποίους καθημερινά συνομιλούμε».

-Ποιοι είναι οι παράγοντες που κατά την προσωπική σας άποψη θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών;

«Τα πρόσωπα, οι πολιτικές, οι προτεραιότητες, τα κίνητρα. Πριν βάλουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο οι Πατρινές και οι Πατρινοί θα αναρωτηθούν τι ακριβώς θέλουν να γίνει στην πόλη μας την κρίσιμη πενταετία που ακολουθεί. Από την Πρωτοχρονιά του 2024 μέχρι το τέλος του 2028 η πόλη θα διοικηθεί από μια δημοτική αρχή που θα διαθέτει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και θα μπορεί να πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν την Πάτρα στο μέλλον. Ποιοι θα το κάνουν αυτό; Για ποιο λόγο; Με ποιες επιλογές; Με τι σειρά κινήσεων; Αυτά θα κρίνουν την ψήφο στις 8 Οκτωβρίου και την τελική ετυμηγορία μία εβδομάδα μετά».

-Γιατί οι πολίτες της Πάτρας να ψηφίσουν σπιράλ;

«Γιατί σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε αυτή την παραμελημένη πόλη. Έχουμε προετοιμαστεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχουμε καταγράψει όλα τα μεγάλα και μικρά θέματα της Πάτρας και έχουμε αναλύσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Είμαστε πανέτοιμοι να απορροφήσουμε όλα τα διαθέσιμα κονδύλια προς όφελος των πολιτών.

Έχω δημιουργήσει και προσωπικά ένα πολύ δυνατό αυτοδιοικητικό δίκτυο με περισσότερους από 70 εν ενεργεία δημάρχους, που στην περίπτωση εκλογής μας θα είναι οι σύμμαχοι της επόμενης μέρας στην πορεία ανόδου της πόλης. Καλώ τους συνδημότες μας να δουν την ομάδα των υποψηφίων μας και να κρίνουν την επάρκεια, την ικανότητα, τα βιογραφικά, τα ταλέντα και τις προθέσεις των ανθρώπων μας. Αν όχι για όλα τα άλλα, ζητώ από τους πολίτες της Πάτρας να ψηφίσουν σπιράλ γιατί έχουμε την πιο πατρινο-κεντρική ομάδα που δημιουργήθηκε ποτέ σε αυτή την πόλη, είτε πριν είτε μετά από δημοτικές εκλογές. Είμαι πολύ περήφανος για αυτή την ομάδα και -ναι!- αξίζει και μόνο γι’ αυτό να μας ψηφίσει ο κόσμος της πόλης, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ανεβάσουμε την Πάτρα στο επίπεδο που της αξίζει».

Ροή ειδήσεων

Advertisement