Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Σοβαρή σκέψη προς της κάλπης

Published

on

 

Μπήκαμε στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας… οι κάλπες. Και προ των καλπών, η σοβαρή σκέψη κάθε πολίτη για το τι θα ψηφίσει και ποιον θα επιλέξει.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές – ειδικά στους Δήμους – δεν ευνοεί την ψύχραιμη σκέψη και την (κατά το δυνατόν) «αντικειμενικότητα». Με εκατοντάδες υποψήφιους να συμμετέχουν στους συνδυασμούς των δημοτικών παρατάξεων, σχεδόν κάθε πολίτης έχει έναν συγγενή ή φίλο ή απλώς γείτονα και γνωστό που σέβεται και εκτιμά, για να ψηφίσει, έστω και αν αυτός ο άνθρωπος δεν βρίσκεται στον συνδυασμό που ο ψηφοφόρος θα επέλεγε. Κατά συνέπεια, βρισκόμαστε μπροστά σε μία εκλογική διαδικασία όπου η «προσωπική επιλογή» διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Βρισκόμαστε όμως και μπροστά σε μία εκλογική διαδικασία, στην οποία ο πολίτης καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του τόπου του και αυτό έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία. «Τι θέλω για τον τόπο που ζω; Και ποιος είναι αυτός που μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τις δικές μου ιδέες;». Αυτά τα ερωτηματικά είναι τα πιο σοβαρά και όχι το «ποιος είναι καλός άνθρωπος». Στο κάτω – κάτω, κανένας δεν έχει κακές προθέσεις και όλοι να προσφέρουν επιζητούν. Η ουσία είναι στην αποτελεσματικότητα. Το «κρίνω, συγκρίνω και επιλέγω» είναι μάλλον η βασική αρχή κάθε εκλογικής διαδικασίας και δεν αλλάζει ούτε σε αυτές τις εκλογές.

Στις μέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη, καλό είναι να σκεφτούμε όλοι πολύ σοβαρά…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement