Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κυριακή ψηφίζουμε, Δευτέρα συνεχίζουμε»-Μήνυμα νίκης μέσω στέλνει ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής

Published

on

Την ευκαιρία να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια διεκδικεί από του συνδημότες του, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κι εκ νέου υποψήφιος, Θόδωρος Μπαρής, ο οποίος μέσω της συνέντευξής του στη «Γ» στέλνει μήνυμα νίκης.

Όπως επισημαίνει «Κυριακή ψηφίζουμε, Δευτέρα συνεχίζουμε, γιατί κάναμε πολλά έχουμε όμως να κάνουμε περισσότερα». Ο κ. Μπαρής αποτυπώνει το έργο που παρήχθη, ενώ ξεδιπλώνει το όραμα και τις διεκδικήσεις του συνδυασμού του, «Συνεργασία για τον Ερύμανθο» για τη νέα δημοτική περίοδο.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου της προηγούμενης θητείας σας, θα λέγατε πως είστε ικανοποιημένος;

Πριν από τέσσερα χρόνια οι συνδημότες μας, μας έδωσαν με την ψήφο τους την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τον τόπο μας. Παρά τις αντιξοότητες και τις εξωγενείς κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, υλοποιήσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα του 2019 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%. Κι αυτό δεν είναι ένας απλός αριθμός, αλλά είναι έργα και πράξεις, τα οποία εισπράττουν καθημερινά οι συνδημότες μας σε όλα τα χωριά μας. Πιστοί σε όσα υποσχεθήκαμε και όσα δεσμευτήκαμε απέναντι στους συνδημότες μας, την προηγούμενη 4ετία θέσαμε γερές βάσεις. Θα έλεγα ότι η θητεία μας ήταν παραγωγική. Αντιμετωπίσαμε τις εσωτερικές δυσλειτουργίες από την υποχρηματοδότηση του Δήμου, την έλλειψη προσωπικού, τα πενιχρά έσοδα, τον παλαιό τεχνολογικό εξοπλισμό, τις οικονομικές απαιτήσεις τρίτων και μέσω δικαστικών αποφάσεων, δάνεια. Δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Παλέψαμε, διεκδικήσαμε και καταφέραμε μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες.

Προχωρήσαμε σε ριζικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς του Δήμου. Από την καθημερινότητα του δημότη έως την κατασκευή νέων παιδικών χαρών σε δεκάδες Κοινότητες, την ύδρευση, την άρδευση, την αγροτική οδοποιία, την καθαριότητα, τη συντήρηση των σχολείων, των αθλητικών χώρων, αναπλάσεις, τον ηλεκτροφωτισμό, την αντιπλημμυρική θωράκιση, την καθαριότητα και πολλά άλλα. Παρεμβάσεις για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την αναβάθμιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας, τη διαχείριση των αδέσποτων, τη διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μας. Σε όλη όμως, αυτή τη διαδρομή δεν ήμασταν μόνοι. Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς και καταφέραμε να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις συνθήκες που ανοίγουν νέους δρόμους στον τόπο μας.
Επειδή όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε.

Πώς αντιμετωπίσατε τα ζητήματα της καθημερινότητας;

Τα αυτονόητα δεν είναι απλά. Γι’ αυτό και δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα της καθημερινότητας, που δεν είναι «βιτρίνα», αλλά ουσία γιατί αφορά την ποιότητα της ζωής μας!
Επιτρέψτε μου επιγραμματικά να αναφερθώ σε κάποια από αυτά, έχοντας σταθερά στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Εστιάσαμε στα έργα βελτίωσης και συντήρησης της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας. Όπως είναι γνωστό ο Δήμος μας εκτείνεται σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα, παρουσιάζοντας εξαιρετικές ιδιαιτερότητες λόγω του ανάγλυφου της περιοχής. Στο αγροτικό οδικό δίκτυο, αλλά στο υπόλοιπο δημοτικό οδικό δίκτυο, που διαχρονικά παρουσιάζονται προβλήματα, γίνονται καθημερινά παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης με ορθολογική χρήση του διατιθέμενου μηχανολογικού εξοπλισμού.
Επίσης, έγιναν σημαντικά έργα αναβάθμισης σε όλα τα χωριά, ενώ είναι σε εξέλιξη οι αναπλάσεις – διαμορφώσεις εντός οικισμών του Δ. Ερυμάνθου: Κομπηγάδι, Καλάνιστρα, Λεόντιο, Φαρραί, Ίσωμα, Βασιλικό, Αγία Βαρβάρα, Μάνεσι, Σκούρα, Σταυροδρόμι, Δροσιά και σύντομα θα έχουμε ανάδοχο για την ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων σε Κούμπερι, Αλεποχώρι, Γάλαρο, Ροδιά. Ακόμη, είναι σε εξέλιξη η ολοκλήρωση του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Βασιλικού – Φαρρών και αντίστοιχα, τα έργα προετοιμασίας της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου με τη μονάδα βιολογικού της ΒΙΠΕ. Επίσης, ανάλογο έργο αναμένεται και στο Λεόντιο μετά και την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ολοκληρώνονται οι μελέτες για Βιολογικούς Καθαρισμούς σε Χαλανδρίτσα, Σκιαδά και Ερυμάνθεια. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα ο εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση και επισκευή δημοτικών κτιρίων στο Καλέντζι, όπως η οικία Παπανδρέου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Ακόμη έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες και έχουμε δρομολογήσει έργα ενεργειακής αναβάθμισης και ταυτόχρονα, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε και έχουμε δρομολογήσει σημαντικά έργα και αντιπλημμυρικής «θωράκισης». Ακόμη, παραδώσαμε νέες αθλητικές υποδομές, όπως το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ίσωμα και η αξιοποίηση του γηπέδου Βασιλικού σε συνεργασία με τον Σύλλογο τοξοβολίας ΠΕΛΟΠΑΣ και του παλιού γηπέδου στο Φαρραί όπου έγινε σκοπευτήριο και έχουμε εντάξει ακόμη δύο έργα, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου Χαλανδρίτσας και της κατασκευής 5χ5 στο Μαστραντώνη Μανεσίου.
Τέλος, στην καθαριότητα ο αγώνας των υπηρεσιών και των συνεργείων του Δήμου Ερυμάνθου για να κρατούν καθαρά τα χωριά μας είναι καθημερινός. Ο Δήμος στη διάρκεια της δικής μας θητείας απέκτησε, ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο, 400 καινούργιους κάδους καθαριότητας που τοποθετήθηκαν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Επίσης, έγινε αναδιάρθρωση του προγραμματισμού των δρομολογίων αποκομιδής, ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας ενισχύθηκε και με τέσσερις νέους εργαζόμενους.

Το νερό είναι «πηγή ζωής». Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις σας στην ύδρευση και στην άρδευση;

Θα ξεκινήσω με την άρδευση, γιατί η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί βασικό «πυλώνα» του Δήμου μας. Θέσαμε σε εφαρμογή Κανονισμό Άρδευσης, ενώ προχωρήσαμε μεταξύ άλλων στον καθαρισμό των αυλάκων, στην πρόσληψη υδρονομέων, στη στήριξη της λειτουργίας της διοικούσας επιτροπής για τη διαχείριση της λιμνοδεξαμενής Ντασκά και στη σύσταση φακέλου πρότασης χρηματοδότησης για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου από την Ντασκά, ενώ δημοπρατείται έργο κατασκευής και συντήρησης 15χμ. τσιμενταυλάκων σε 17 κοινότητες του Δήμου.
Στον τομέα της ύδρευσης εκτός ότι επιδείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά σε περιπτώσεις βλαβών ή έλλειψης νερού, διασφαλίσαμε και την ποιότητά του. Βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτέλεση του έργου «Βελτίωση και αναβάθμιση Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Ερυμάνθου» που εκτός των άλλων περιλαμβάνει νέο δίκτυο 16 χλμ, ενώ παράλληλα, πετύχαμε μεταξύ άλλων, αλλαγή του δικτύου σε αρκετά χωριά και τοποθέτηση νέων δεξαμενών, παρακολούθηση της Β΄φάσης υδροδότησης από το Φράγμα, ενώ έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα, όπως η ένταξη έργου συντήρησης βελτίωσης δικτύων ύδρευσης στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων της ΠΔΕ προϋπολογισμού 1.489.000€, εκσυγχρονισμός και διαχείριση δικτύου ύδρευσης προϋπολογισμού 1.534.292 € το οποίο ξεκίνησε και έχει υλοποιηθεί κατά 25%, κ.α.
Οφείλω επίσης, να επισημάνω πως η δημοτική Αρχή σταθερά διεκδικεί τη δημιουργία Διαδημοτικού Φορέα για τη διαχείριση του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη νέα περίοδο;

Η στρατηγική μας για την επόμενη μέρα είναι προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα των νέων προκλήσεων και προοπτικών που διανοίγονται για τον Δήμο μας. Ένα οραματικό σχέδιο που εμπλέκει τον Δήμο, τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς φορείς.
Η δημοτική Αρχή στοχευμένα εστιάζει τις δράσεις της:
• Στην περαιτέρω οργάνωση του Δήμου.
• Στα μεγάλα έργα άρδευσης.
• Στην αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου.
• Στην αξιοποίηση των Νέων και Έξυπνων (Smart) Τεχνολογιών.
• Στην αξιοποίηση των φυσικών, θρησκευτικών, αρχαιολογικών χώρων που θα εστιάζει σε θεματικές μορφές τουρισμού.
• Στην εκτέλεση όλων των έργων που έχουν μελέτες και χρηματοδότηση.
• Στις εναλλακτικές μορφές αθλητισμού που αφορούν μη διαδεδομένα αθλήματα.
• Στην εγκατάσταση στο νέο Δημαρχείο.
• Στην αξιοποίηση της έκτασης του αυτοκινητοδρομίου στη Χαλανδρίτσα.
• Στην κατασκευή της παράκαμψης του Φράγματος.
*Στην αποκατάσταση της κατολίσθησης στην Καλλιθέα
•Στην κατασκευή του κόμβου Κ7 (σύνδεση 111 με την περιμετρική Πάτρας)
*Στη βελτίωση της «111» και στην περαιτέρω αναβάθμιση του δημοτικού οδικού δικτύου
• Στην αναβάθμιση του μηχανοκίνητου εξοπλισμού.
• Στην πρόσληψη προσωπικού.

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες;

Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: δε διαπραγματευόμαστε το μέλλον αυτού του τόπου. Με εφαλτήριο το έργο μας ζητώ από τους συνδημότες μας να μας κρίνουν με αντικειμενικότητα και να μας εμπιστευτούν ξανά για να πάμε τον τόπο μας ακόμη πιο μπροστά! Δεν έχουμε χρόνο για πισωγυρίσματα και πειραματισμούς. Συνεχίζουμε και θα πετύχουμε!

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement