Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο για αντιμετώπιση της ακρίβειας

Published

on

THΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ

H Eλλάδα παραμένει πρωταθλήτρια της ευρωζώνης στην ακρίβεια και η κυβέρνηση προσπαθεί με λόγια και χωρίς καμία πολιτική βούληση να καταπολεμήσει τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών, που γίνονται καθημερινά όλο και πιο αισθητές, στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα ενοίκια κ.α.

Ο πρωθυπουργός, σε τοποθετήσεις του, αλλά και στις εβδομαδιαίες αποτιμήσεις του, συνεχίζει να καλλιεργεί το μύθο, της (δήθεν) εισαγόμενης ακρίβειας, για να δικαιολογήσει την αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.

Έρευνες Μέσων ενημέρωσης κατέγραψαν την πορεία τιμών συγκεκριμένης λίστας προϊόντων βασικής κατανάλωσης. Τα προϊόντα τον Ιανουάριο του 2022 είχαν αξία 109 €, πέντε μήνες αργότερα 154 €, τον Ιανουάριο του 2023 178,14 €, τον Ιούνιο 215,33 €, αγγίζοντας σήμερα τα 257,40 €!

Ίδια λίστα, ίδια προϊόντα, 136% αύξηση μέσα σε 1,5 χρόνο ή από το 15,3% του βασικού μισθού στο 36,4%!

-Πάνω από το 1/3 του μισθού αντιστοιχεί πλέον σε μια περιορισμένη και ελλιπή λίστα μιας επίσκεψης στο σούπερ μάρκετ…

-Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι ουραγός στην αγοραστική δύναμη σε επίπεδο Ευρώπης, η οποία υπολείπεται κατά 18,2%, συγκριτικά με το 2.000, πριν 23 χρόνια!

-Το κόστος κατοικίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη (ενοίκιο + κοινόχρηστα + ΔΕΚΟ) προσεγγίζοντας το 75-80% του μέσου μισθού σύμφωνα με την Eurostat!

-Στα καύσιμα η χώρα μας είναι η 10η ακριβότερη στον πλανήτη και η 5η στην Ευρώπη πίσω από Ισλανδία, Ελβετία, Φινλανδία και Δανία, χώρες με μέσο εισόδημα σημαντικά μεγαλύτερο έως πολλαπλάσιο!

-Ελλάδα και Σλοβακία έχουν τους χαμηλότερους μέσους μισθούς στην Ευρώπη, ενώ οι 2 αυτές χώρες είναι και στην προτελευταία θέση του κατά κεφαλή ΑΕΠ πάνω από την Βουλγαρία!

-Οι ισχυρισμοί για ελέγχους και πρόστιμα, είναι προσχηματικοί και επικοινωνιακοί, τα δεδομένα ουσιαστικά ακυρώνουν τις πολυδιαφημισμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις με τα «καλάθια του νοικοκυριού» και των «Χριστουγέννων» και «τα προγράμματα μόνιμης μείωσης στις τιμές» σε εκατοντάδες προϊόντα.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση δεν είχε, ούτε έχει σχέδιο αναχαίτισης της ακρίβειας και των επιπτώσεων της, προσπαθώντας να διαχειριστεί, και αυτό, αποκλειστικά επικοινωνιακά.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και την προστασία του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών συνολικά, που επαναδιατυπώθηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο μας, Νίκο Ανδρουλάκη, σε συνάντηση με παραγωγικούς και καταναλωτικούς φορείς. αποτελούν τη μόνη ασφαλή και δίκαιη επιλογή για την έξοδο της κοινωνίας από το τούνελ της κρίσης.

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής, Αν. Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement