Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Υποβάθμιση βιοτικού επιπέδου για εκατομμύρια πολίτες

Published

on

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που έχουν εισοδήματα της τάξης των 1.000 έως 1.800 ευρώ μηνιαίως, αποτυπώνονται στα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΣΕΕ και θα παρουσιαστούν στην ενδιάμεση έκθεση για την οικονομία μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης προσεγγίζει το διψήφιο ποσοστό (δηλαδή κινείται λίγο κάτω από το 10%) και εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό θα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό στοιχείο που δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των ιδιωτικών υπαλλήλων (η οποία έχει ωφεληθεί από ελάχιστα έως καθόλου από τις όποιες αυξήσεις) έχουν υποστεί μία υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο στους εργαζόμενους που έχουν οικογένειες (κατά συνέπεια και μεγαλύτερες ανάγκες).

Θα περιμένουμε να δούμε την έρευνα που νομίζουμε πως θα χτυπήσει ένα ισχυρό «καμπανάκι» στην κυβέρνηση γιατί ένα σημαντικό κοινωνικό σύνολο παραμένει «εκτός» αυξήσεων μισθών ενώ φαίνεται πως και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την ακρίβεια δεν είχαν κάποιο θετικό αντίκτυπο.

Προφανώς, η έρευνα θα αναφέρεται και στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, κάτι που ήδη γνωρίζουμε και από προηγούμενες εκθέσεις της ΓΣΕΕ. Ωστόσο, ας μας επιτραπεί να επισημάνουμε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός. Το ζήτημα είναι, από την μία πλευρά, η αύξηση των αποδοχών όλων των εργαζομένων (και αυτών που δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό) αλλά και η λήψη μέτρων που θα «χτυπήσουν» την ακρίβεια, άμεσα και αποτελεσματικά.

Και για να το διατυπώσουμε και πιο απλά: Δεν είναι δυνατόν στην Γερμανία όπου ένας μισθός, κατά μέσο όρο κινείται στα επίπεδα των 3.000 ευρώ μηνιαίως, να πουλιόνται φθηνότερα προϊόντα από την Ελλάδα. Ναι μεν, δεν μπορούμε να φτάσουμε στα επίπεδα εισοδημάτων της Γερμανίας, αλλά η στρέβλωση που υπάρχει στην χώρα μας… βγάζει μάτι!

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, λοιπόν: Πρώτο και άμεσο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει αυτή τη στιγμή, η ακρίβεια και η ενίσχυση του εισοδήματος ΟΛΩΝ των πολιτών!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement