Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πραγματικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους μας- Του Ιάσονα Φωτήλα

Published

on

 

Στις φετινές Πανελλαδικές οι υποψήφιοι έδωσαν έναν πολύ δύσκολο αγώνα λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία. Ο αγώνας προς την επιτυχία είναι ούτως ή άλλως δύσκολος αλλά η υγειονομική συγκυρία που βιώνουμε τον κάνει δυσκολότερο.

Οι νέοι μας αφενός ήταν αυτοί οι οποίοι στερήθηκαν τα περισσότερα, και αφετέρου αυτοί οι οποίοι κατέβαλαν την μεγαλύτερη προσπάθεια για να δουν τους στόχους τους να υλοποιούνται. Κάποιοι τα κατάφεραν, άλλοι απλώς θα επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους. Ανεξαρτήτως όμως αποτελέσματος όλοι κόπιασαν και για τον λόγο αυτό οφείλουμε να τους συγχαρούμε και να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια διαμόρφωσης του μέλλοντός τους.

Όπως ακριβώς πράξαμε με τη μεταρρύθμιση στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα Δημόσια ΙΕΚ. Μια μεταρρύθμιση από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι! Οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους πλέον παύουν να οδηγούνται σε σχολές από τις οποίες δεν καταφέρνουν να αποφοιτήσουν ή σε πτυχία που δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Οι γονείς την ίδια στιγμή παύουν να ξοδεύουν χρήματα ενώ οι νέοι δεν αναλώνουν ενέργεια και χρόνο σε σπουδές δίχως προοπτική για το μέλλον. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τους οδηγεί μέσω αυτής της μεταρρύθμισης σε πραγματικές λύσεις άμεσα συνδεδεμένες με την επαγγελματική τους αποκατάσταση και συνάμα των δυνατοτήτων τους.

Αλλά και τα ΑΕΙ αντλούν σημαντικά οφέλη αφού αναβαθμίζεται το κύρος των σπουδών που αυτά παρέχουν. Αυτό συμβαίνει διότι πλέον θα φοιτούν φοιτητές που πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την επιτυχή φοίτηση και ολοκλήρωση των σπουδών τους χωρίς να εισάγονται σε μια σχολή την οποία θα αφήσουν στη μέση. Δυστυχώς τα ποσοστά και οι ρυθμοί αποφοίτησης είναι απογοητευτικοί στη χώρα μας. Ενδεικτικά το 30% των φοιτητών μας δεν αποφοιτά ποτέ (ΙΟΒΕ 2017), ενώ υπάρχουν τμήματα από όπου αποφοιτούν 3 φοιτητές στους 100 ετησίως.

Από την άλλη κερδίζουν έδαφος και τα Δημόσια ΙΕΚ. Αναβαθμίζονται και συνιστούν πλέον αξιόλογη επιλογή και σοβαρή εναλλακτική διαδρομή για τις νέες και τους νέους μας ενώ ενισχύονται σημαντικά και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν προσεγγίζει το κοινωνικό σύνολο με λαϊκισμό. Εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που πουλά «φούμαρα» και φρούδες ελπίδες στην νέα γενιά, εμείς αντιμετωπίζουμε τα νέα παιδιά με υπευθυνότητα ανοίγοντάς τους πραγματικές προοπτικές. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση να οδηγεί σε λύσεις επαγγελματικής αποκατάστασης για να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Δεν στοχεύουμε στην «παραγωγή» αποφοίτων, τα πτυχία των οποίων έχουν ελάχιστη ή καθόλου ζήτηση. Έχουμε και εμείς παιδιά και μεριμνούμε για το επαγγελματικό τους μέλλον!

*Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας Ν.Δ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement