Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Νέα Canadair και… διαδικτυακές μπαρούφες!

Published

on

 

 

Το γράψαμε και χθες: Η «ενημέρωση» μέσω των social media βλάπτει σοβαρά.. την ενημέρωση. Και τελευταία, βλάπτει σοβαρά και τους επαγγελματίες της ενημέρωσης, αφενός γιατί κάποιοι σπεύδουν να υιοθετήσουν άκριτα ό,τι διαβάζουν στα social media και αφετέρου γιατί, ακόμα και όσοι προσπαθούν να ενημερώσουν τον πολίτη με εγκυρότητα πέφτουν πάνω σε ένα «τείχος» με fake news που λόγω της δύναμης επηρεασμού των social media γίνονται πιο πιστευτά από την αλήθεια.

Ένα μόνο παράδειγμα είναι όλη αυτή η σαχλαμάρα με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που δήθεν δεν αγοράζει η Ελλάδα επειδή «ο Μητσοτάκης προτιμάει να αγοράζει Rafale αντί για Canadair». «Όλα είναι θέμα επιλογών…» γράφει με περισπούδαστο τρόπο το αντικυβερνητικό troll και εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι το πιστεύουν. Τι κι αν προσπαθούν κάποιοι να φωτίσουν την αλήθεια…; Μάταιος ο κόπος. Το λασποειδές ψέμα είναι πιο πιστευτό από την αλήθεια, η οποία είναι ότι παραγωγή Canadair δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Και για να είμαστε ακόμα πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει να πούμε ότι ο πρώην Επίτροπος στην Ε.Ε. και πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης ήταν αυτός που ίδρυσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του οποίου κατάφερε να ετοιμάσει μία συμφωνία με εταιρεία από τον Καναδά για να κατασκευαστούν 24 νέα αεροσκάφη που θα αγοραστούν από την Ε.Ε. και θα διατεθούν σε χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με τις πυρκαγιές. Ελλάδα και Ισπανία θα πάρουν από 7, η Γαλλία θα πάρει 4 και από 2 αεροσκάφη θα πάρουν, Ιταλία, Κροατία και Πορτογαλία. Επιπλέον όμως, η Ελλάδα ζήτησε ακόμα 5 νέα αεροσκάφη που θα αγοραστούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η παραγωγή όμως δεν έχει ξεκινήσει. Αν η συμφωνία προχωρήσει, η Ελλάδα ίσως να καταφέρει να πάρει τα νέα αεροπλάνα μέχρι το 2029-2030.

Όλα αυτά όμως, δηλαδή η αλήθεια, δεν είναι… εύπεπτα. Σε τελική ανάλυση είναι πάντα πιο εύκολος ο «αφορισμός» από την… υπομονή της αλήθειας. Γι’ αυτό και οι μπαρούφες στα social media θα συνεχίζονται. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίζεται όμως και ο αγώνας όσων πασχίζουν για πραγματική ενημέρωση. Και με την πίστη ότι, παντού και πάντοτε, στο τέλος η αλήθεια νικάει…

Ροή ειδήσεων

Advertisement