Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Κουραχάνης: «Συνεπείς στο λόγο και στις δεσμεύσεις μας»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου κι εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Θ. Μπαρή,μιλά στη «Γ»

Published

on

«Η επείγουσα πρόκληση ενός καλύτερου αύριο μας καλεί όλους!», αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου κι εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Θ. Μπαρή, γνωστός νομικός, Γιώργος Κουραχάνης, δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της επόμενης μέρας.

Ο κ. Κουραχάνης μίλησε στη «Γ» για το έργο που παρήχθη, εν μέσω πρωτόγνωρων δυσκολιών, την προηγούμενη 4ετία, ενώ περιγράφει τους λόγους για τους οποίους οι συνδημότες του πρέπει να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη «Συνεργασία για τον Ερύμανθο».

Τέσσερα χρόνια στέλεχος της «πρώτης γραμμής» στη δημοτική Αρχή Ερυμάνθου. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη δημοτική σας θητεία;
Από την πρώτη στιγμή σχεδόν η δημοτική αρχή κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση πρωτόγνωρη, η οποία άγγιξε και την τοπική αυτοδιοίκηση σε μεγάλο βαθμό. Μία υγειονομική κρίση, η οποία ανέτρεψε άρδην δεδομένα και σχέδια παγκοσμίως είχε παράλληλα ως αποτέλεσμα πάνω από το 90% των ευρωπαϊκών δήμων να δουν μείωση των εσόδων! Η δημοτική Αρχή όμως έδειξε γρήγορα και άμεσα αντανακλαστικά και χάρη στην ορθή διαχείριση των πηγών χρηματοδοτήσεων, μπόρεσε να ανταπεξέλθει και να βγει ο δήμος όρθιος από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση για την οποία μάλιστα δεν υπήρχε εμπειρία αντιμετώπισης ακόμα και σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο. Αντιμετωπίσαμε επίσης την οικονομική κρίση και αναγκαστήκαμε να εργαστούμε σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, με αποκορύφωμα την βίαια έκρηξη της ενεργειακής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιάσει τις τιμές ενέργειας τινάζοντας πραγματικά στον αέρα τον σχεδιασμό. Και μη ξεχνάμε ότι παράλληλα εκδικάζονταν, αλλά και δημοσιεύονταν δικαστικές αποφάσεις κατά του Δήμου από οφειλές προηγούμενων ετών. Παρ’ όλα αυτά μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πετύχαμε πολλά, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας, όσο και ένταξης σημαντικών έργων σε προγράμματα.
Προχωρήσαμε στην αγορά νέων μηχανημάτων, στην αγορά νέου απορριμματοφόρου, στην αγορά κάδων απορριμμάτων, στην ενίσχυση των τοπικών ομάδων, έργα οδοποιίας, ύδρευσης και άρδευσης κ.λ.π., χωρίς μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη δημοτική αρχή να έχει χρεώσει τον Δήμο ούτε ένα ευρώ.
Καταφέραμε να αντλήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο υλοποιώντας και σχεδιάζοντας έργα που διευκολύνουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας στον καθημερινό τους αγώνα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας. Κατά συνέπεια θεωρώ πως δεδομένων των συνθηκών, η θητεία μας ήταν επιτυχημένη, καθώς σε όλους τους τομείς υπήρξαν άλματα βελτίωσης. Μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, καταφέραμε να δείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να έχουμε μία εποικοδομητική και παραγωγική θητεία.

Διεκδικείτε από τους συνδημότες σας μια δεύτερη ευκαιρία για να συνεχίσετε την υλοποίηση του προγράμματός σας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;
Οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες και η επείγουσα πρόκληση ενός καλύτερου αύριο μας καλεί όλους. Βασικός πυλώνας του προγράμματός μας είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των συνδημοτών μας. Οδοποιία, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, άρδευση, καθαριότητα, είναι τομείς που σημείωσαν αναμφισβήτητα τεράστια βελτίωση, αλλά πάντα θα αποτελούν στοίχημα. Διεκδικούμε παράλληλα την αποκατάσταση της κατολίσθησης στην Καλλιθέα, την κατασκευή νέας συνδετήριας οδού από τον Κόμβο Κ7 της (Ε.Π.Π.) έως την Ε.Ο. Πατρών –Τριπόλεως, την κατασκευή οδού παράκαμψης του φράγματος, νέα έργα οδοποιίας, ύδρευσης και άρδευσης με λιμνοδεξαμενές και κλειστού τύπου δίκτυο, ακόμα και την κατασκευή του Αυτοκινητοδρομίου. Αυτό όμως που ανοίγει τους ορίζοντες είναι η δημιουργία πλέον μίας άρτιας τεχνικής υπηρεσίας, που μας δίνει το δικαίωμα να βλέπουμε με αισιοδοξία το αύριο, καθώς θα μπορούμε να οργανώνουμε καλύτερα μελέτες, επίβλεψη έργων, σχεδιασμό και υλοποίηση δίχως εξωτερική παρέμβαση.

Γιατί οι συνδημότες σας να ψηφίσουν τη «Συνεργασία για τον Ερύμανθο» και εσάς;
Μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι, παλέψαμε και καταφέραμε με στοχευμένες δράσεις να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο. Με σκληρή δουλειά και με καίριες παρεμβάσεις και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες του Δήμου μας, εστιάσαμε σε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.
Ένα σύνολο έργων σχετικά με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στο δίκτυο υποδομών (οδοποιία, άρδευση, ύδρευση, ηλεκτροφωτισμό, την αντιπλημμυρική θωράκιση κ.α.), αλλά και παρεμβάσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως αναπλάσεις -διαμορφώσεις οικισμών και σχολείων, κατασκευή νέων παιδικών χαρών σε δεκάδες Κοινότητες, την αναβάθμιση της Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας, καθαριότητα, η απόφαση για σταθερά δημοτικά τέλη, ενίσχυση ποδοσφαιρικών ομάδων της περιοχής και αναβαθμίσεις γηπέδων και αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής κ.λ.π
Σε σύντομο χρονικό διάστημα και εν’ μέσω υπαρκτών δυσχερειών καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τον στόλο των μηχανημάτων καθαριότητας, να προσλάβουμε προσωπικό, να αντικαταστήσουμε πάνω από το 50% των κάδων απορριμμάτων και να οργανώσουμε την αποκομιδή σε τέτοιο βαθμό, που πλέον δεν είναι απαραίτητη η εμπλοκή ιδιώτη μέσω συμβάσεων. Και μην ξεχνάμε ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας δε χρεώσαμε τον Δήμο μας ούτε ένα ευρώ.
Η εξέλιξη-σταθμός όμως για την περιοχή και τους δημότες, ήταν ο χαρακτηρισμός του Δήμου ως ορεινό, η οποία αποτελεί το επισφράγισμα των επίπονων και επίμονων ενεργειών της δημοτικής Αρχής, η οποία από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων, είχε θέσει προτεραιότητά της τον χαρακτηρισμό του Δήμου ως «ορεινό».
Ασκήσαμε συνεχείς πιέσεις, συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα με βουλευτές της περιοχής, υπουργούς, ακόμα και στη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη ικανοποίησης του διαχρονικού αυτού αιτήματος, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των ορεινών δήμων. Το εγχείρημα δεν ήταν τόσο εύκολο και απλό, όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν, καθώς για να συμβεί αυτό έπρεπε να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο 2Β ν. 3852/2010.
Πλέον ο Δήμος θα λαμβάνει ποσά από τους θεσμοθετημένους πόρους μέσω εξειδικευμένων πιστώσεων και προγραμμάτων θέτοντας ουσιαστικά νέες στοχεύσεις, αλλά και άμεσα οφέλη στους δημότες.
Να σημειωθεί δε ότι παρά το γεγονός ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια, η απουσία της αντιπολίτευσης ήταν εκκωφαντική.
Όσον αφορά την προσωπική διεκδίκηση της προτίμησης των συνδημοτών θεωρώ ότι η δική μου συμμετοχή κρίνεται επιτυχημένη, καθώς δύο φορές οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, κατά την εκλογή του Προεδρείου με στήριξαν και με τίμησαν με την ψήφο τους με συντριπτική πλειοψηφία. Και αυτό είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, που έλαβα με ιδιαίτερη χαρά. Από την αρχή προσπάθησα να τηρήσω τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό μας, να υπάρχει ένα κλίμα σεβασμού και πολιτικού πολιτισμού, να ξεφύγουμε από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Και σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι η δέσμευσή μου να λειτουργούμε πάντα βάσει του Κανονισμού, χωρίς απολύτως καμία διάκριση, καμία εξαίρεση, δεν έμεινε στα λόγια, αλλά έγινε πράξη. Καταφέραμε να έχουμε συνεδριάσεις, όπου πραγματικά αναπτύχθηκε ουσιαστικός διάλογος και οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους για τον τρόπο που λειτουργεί το δημοτικό μας συμβούλιο. Ως Πρόεδρος λοιπόν θεωρώ ότι η δική μου συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια κρίνεται επιτυχής.

Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τον κόσμο; Τι σας αναγνωρίζουν και τι ζητούν;

Σε όποιο χωριό έχουμε επισκεφθεί έχουμε εισπράξει θετικά μηνύματα, που μας δίνουν ώθηση και σθένος τόσο ως προς την εκλογική αναμέτρηση, όσο και ως προς τη διαχείριση του Δήμου την επόμενη ημέρα. Διαπιστώνεται μία πολύ μεγάλη δυναμική και μία παράσταση νίκης, η οποία είναι αναμφισβήτητη. Κατά συνέπεια έχουμε ένα μέγιστο ηθικό χρέος απέναντι στους συνδημότες μας να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο για να μείνουμε συνεπείς στον λόγο μας και τις δεσμεύσεις μας. Η μάχη που δίνουμε στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση δεν αφορά την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών, αντιθέτως είναι μία μάχη για την συνέχιση του έργου που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στον Δήμο μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement