Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λυκούργος Σταυρουλόπουλος: «Όραμά μου η δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας»

Ο υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη, οικονομολόγος  μιλά στην «Γ» για το έργο του στην Περιφέρεια και τους στόχους του

Published

on

Συνέντευξη στον Διονύσιο Ζακυνθινό

Υπεύθυνος τα τελευταία 16 χρόνια για τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων & αγροτών στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, Αιρετό Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μέλος του Δ.Σ. του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, βραβευμένος για τις δράση του στο Οικοσύστημα Καινοτομίας της περιοχής μας. Και παράλληλα ενεργός πολίτης και γνωστός στο κοινωνικό στερέωμα, ως μέλος φιλανθρωπικών και φιλοζωικών συλλόγων και ως Αντιπρόεδρος του Ιστορικού Σωματείου «Καρναβαλικό Κομιτάτο».
Ο γνωστός Οικονομολόγος Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη «Μπροστά για Όλους», σε συνέντευξή του στην «Γ» ξετυλίγει το όραμά του για την Περιφέρεια της επόμενης μέρας.

-Κύριε Σταυρουλόπουλε, το τέλος μιας εξαντλητικής Προεκλογικής Περιόδου, τί πρόσημο σας αφήνει;
Πολλαπλά θετικό! Συνάντησα παλιούς φίλους, γνώρισα πολλούς νέους και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ανθρώπους αυθεντικούς, με ενδιαφέρον για τα κοινά.

-Υπάρχει κάποιο χάιλαϊτ σε αυτή τη διαδρομή;
Τί να πρωτοθυμηθώ αλήθεια; Το σκαρφάλωμα στη ρεματιά στου Κάλφα, την αυτοψία στην Πλαγιά στις Βελιτσές, τις βραδιές σε Αχαγιά, Ριόλο και Ματαράγκα, τις εξορμήσεις σε Αίγιο, Διακοφτό και Ακράτα. Για να μην αναφερθώ στις εκδηλώσεις σε Καλάβρυτα, Κλειτορία, Πάο, Τριπόταμα και με πούνε τοπικιστή!

-Κατάγεστε από τα Καλαβρυτοχώρια και καμαρώνετε γι΄ αυτό.
Είμαι απόγονος Οικογένειας Αγωνιστών του `21, από το Σοποτό Καλαβρύτων. Το σπίτι μας χτισμένο το 1680 διατηρείται ακόμα με τις πολεμίστρες του. Ένας από τους στόχους μου είναι να αναδείξουμε τα εφτά προεπαναστατικά επεισόδια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, τα περισσότερα εκ των οποίων συνέβησαν στα Καλαβρυτοχώρια που αναφέρετε.

-Παρότι Οικονομολόγος, συχνά αρθρογραφείτε για ιστορικά ζητήματα.
Τρέφω μεγάλη αγάπη για την Ιστορία μας. Η ανάδειξη Ιστορικών Σημείων θα μπορούσε να καταστήσει τον τόπο μας μόνιμο τουριστικό προορισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βυθισμένη πόλη της Ελίκης ή ο Αρχαίος Κλείτωρ, ο οποίος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες πόλεις της εποχής. Η ανάδειξή τους θα μπορούσε να καταστήσει την περιοχή μας σε…. νέους Δελφούς!

-Είστε σχεδόν 20 χρόνια στην Περιφέρεια, σε διάφορες θέσεις ευθύνης, στα Προγράμματα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων και Αγροτών. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε για πρώτη φορά με τoν δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Μετά από τόσα χρόνια απασχόλησης στην Περιφέρεια, έχω διαμορφώσει ίδια αντίληψη για τη λειτουργία, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της. Έτσι, αποδέχθηκα την πρόταση του Περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος ούτως ή άλλως με τιμά με την εμπιστοσύνη και τολμώ να πω τη φιλία του.

-Ως εξειδικευμένο στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής πώς κρίνετε τη θητεία της Περιφερειακής Αρχής;
Εξαιρετικά επιτυχημένη και εξηγούμαι: Την τετραετία που πέρασε δε ζήσαμε και λίγα. Οικονομική, Υγειονομική, Ενεργειακή Κρίση, μιλούν από μόνες τους. Παρόλα αυτά ο Νεκτάριος Φαρμάκης ηγήθηκε μιας πολυδιάστατης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των απρόσμενων δυσκολιών και τα κατάφερε περίφημα.

-Αναφέρεστε στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ;
Δεν είναι μόνο θέμα «απορρόφησης» (παρεμπιπτόντως, ο ακριβής όρος είναι «εκτέλεση»), που πράγματι, την τελευταία τετραετία αυξήθηκε εντυπωσιακά από το 20% στο 90%. Το ουσιώδες είναι ότι οι κοινοτικοί πόροι κατευθύνθηκαν σε μεγάλο ποσοστό σε παραγωγικές-αναπτυξιακές διαδικασίες. Διαδικασίες που τονώνουν την οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Το μεγάλο επίτευγμα της τετραετίας είναι η μείωση της ανεργίας από το 24% στο 12%.

-Η προσωπική σας διαδρομή είναι συνυφασμένη με τα αναπτυξιακά έργα της Περιφέρειας και τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων & αγροτών.
Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και τα έργα με κοινωνικό αποτύπωμα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ιδέα -της οποίας είμαι ένθερμος υποστηρικτής- βασίζεται στον ανθρωπισμό. Εκτός, λοιπόν, από την επιχορήγηση επιχειρήσεων, με περηφάνια θα πρέπει να αναφέρω ότι έχω συμμετάσχει στην δημιουργία του λεγόμενου «Κοινωνικού Δικτύου» της Περιφέρειας, μέσω του οποίου την τελευταία τετραετία διαθέσαμε στην Αχαΐα 13,4 εκ. ευρώ για την ίδρυση και λειτουργία 15 κοινωνικών δομών.

-Ως περιφερειακός σύμβουλος τί πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στην Αχαΐα; Ποιο είναι το όραμά σας;
Καταρχάς θα πρέπει να διαχωρίσουμε το «τί πρέπει να γίνει» από το «τί μπορεί να κάνει η Περιφέρεια». Για παράδειγμα, μπορεί εγώ να θέλω να αναπτυχθεί μια πρότυπη δομή φιλοξενίας & υποστήριξης των αδέσποτων ζώων, αλλά αυτή είναι μια δράση που αφορά στους Δήμους.
Από εκεί και πέρα, το όραμά μου για την Περιφέρεια είναι λίγο- πολύ γνωστό: Δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας, ο οποίος θα λειτουργεί ως συντονιστής καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Αν πείσουμε και τους Δήμους να δημιουργήσουν Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις, ειλικρινά σας λέω θα μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον του τόπου μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement