Connect with us

Μαγειρική

Κοκκινιστές φουρνιστές μπάμιες         

Published

on

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μπάμιες φρέσκες, καθαρισμένες

60ml ελαιόλαδο

1 φλιτζανάκι του καφέ μηλόξιδο

Για τη σάλτσα

70ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια μέτρια ξερά, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

400γρ. τομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες

½ φλιτζάνι λιαστές τομάτες σε βάζο, με ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένες, σε λεπτές λωρίδες

1 κουτ. γλυκού πελτέ τομάτας

1 φύλλο δάφνης

100ml Μαυροδάφνη ή 100ml νερό

½ κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη άσπρη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάζετε σε μεγάλο τηγάνι ή σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τις μπάμιες και τις σοτάρετε για 5 λεπτά. Ανακατεύετε απαλά με ξύλινη κουτάλα ή κουνάτε το σκεύος να μην διαλυθούν οι μπάμιες. Ρίχνετε το ξίδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα 4 λεπτά να εξατμιστεί για να περιορίσετε τη βλέννα από τις μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και τις ρίχνετε σε μεσαίου μεγέθους ταψί. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για μισό λεπτό και ρίχνετε αμέσως τη Μαυροδάφνη ή το νερό, τις πολτοποιημένες φρέσκες τομάτες, τις λιαστές και τον πελτέ. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σιγομαγειρεύετε για 15 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αδειάζετε τη σάλτσα στο ταψί με τις μπάμιες, ανακατεύετε και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για ψήσιμο στο φούρνο ή λαδόκολλα. Ψήνετε για 30 λεπτά, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να μείνουν με το κοκκινιστό λάδι, σχεδόν χωρίς υγρά. Σερβίρετε τις μπάμιες χλιαρές ή ζεστές, μαζί με λευκό πιλάφι ή σκέτες.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement