Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Κοκκινιστές φουρνιστές μπάμιες         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μπάμιες φρέσκες, καθαρισμένες

60ml ελαιόλαδο

1 φλιτζανάκι του καφέ μηλόξιδο

Για τη σάλτσα

70ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια μέτρια ξερά, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

400γρ. τομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες

½ φλιτζάνι λιαστές τομάτες σε βάζο, με ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένες, σε λεπτές λωρίδες

1 κουτ. γλυκού πελτέ τομάτας

1 φύλλο δάφνης

100ml Μαυροδάφνη ή 100ml νερό

½ κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη άσπρη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάζετε σε μεγάλο τηγάνι ή σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τις μπάμιες και τις σοτάρετε για 5 λεπτά. Ανακατεύετε απαλά με ξύλινη κουτάλα ή κουνάτε το σκεύος να μην διαλυθούν οι μπάμιες. Ρίχνετε το ξίδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα 4 λεπτά να εξατμιστεί για να περιορίσετε τη βλέννα από τις μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και τις ρίχνετε σε μεσαίου μεγέθους ταψί. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για μισό λεπτό και ρίχνετε αμέσως τη Μαυροδάφνη ή το νερό, τις πολτοποιημένες φρέσκες τομάτες, τις λιαστές και τον πελτέ. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σιγομαγειρεύετε για 15 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αδειάζετε τη σάλτσα στο ταψί με τις μπάμιες, ανακατεύετε και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για ψήσιμο στο φούρνο ή λαδόκολλα. Ψήνετε για 30 λεπτά, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να μείνουν με το κοκκινιστό λάδι, σχεδόν χωρίς υγρά. Σερβίρετε τις μπάμιες χλιαρές ή ζεστές, μαζί με λευκό πιλάφι ή σκέτες.

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Παϊδάκια αρνίσια μαριναρισμένα με σκόρδο και λάιμ                   

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό παϊδάκια αρνίσια

Για τη μαρινάδα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν

2 κουτ. σούπας λεμονοθύμαρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας φύλλα δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα παϊδάκια. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τα παϊδάκια στο μπολ και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Σκεπάζετε το μπολ με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Βγάζετε τα παϊδάκια από το ψυγείο και τα αφήνετε για 1 ώρα μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Για ψήσιμο στη σχάρα: Ψήνετε σε καυτή σχάρα για 10-15 λεπτά γυρίζοντας τα παϊδάκια 1-2 φορές. Για ψήσιμο στο φούρνο: Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC και ψήνετε για 25 λεπτά γυρίζοντας τα παϊδάκια 1-2 φορές.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χταπόδι με μπάμιες στο φούρνο         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό

500γρ. μπάμιες

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2-3 τομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες, χωρίς το φλούδι τους ή 1 συσκευασία κονκασέ

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ κουτ. γλυκού κύμινο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη

3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε το χταπόδι σε κατσαρόλα και το βράζετε σε χαμηλή φωτιά σκέτο στο δικό του ζωμό, προσθέτοντας μόνο λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνετε λίγο να κρυώσει και μετά το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε μια λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά της συνταγής και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια για να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Μεταφέρετε το φαγητό σε ταψί ή σε γάστρα και το ψήνετε για 60 λεπτά στο φούρνο, ανακατεύοντας μια – δυο φορές στη διάρκεια του ψησίματος. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Πέννες με μελιτζάνες, μπέικον, μπίρα και δεντρολίβανο 

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

½ κιλό πέννες

1 μελιτζάνα φλάσκα μεγαλούτσικη, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 φλιτζάνι μπίρα λάγκερ (lager)

200γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους

1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο

1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάζετε ένα ευρύχωρο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε με το ελαιόλαδο τα κομμάτια της μελιτζάνας ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτετε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά επιπλέον. Ρίχνετε την μπίρα και το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά. Αφήνετε να μειωθεί το υγρό στο μισό της αρχικής ποσότητας. Παράλληλα βράζετε τις πέννες σε ξεχωριστή κατσαρόλα μέσα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε, τις σουρώνετε και τις ρίχνετε μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύετε και τις αφήνετε για 30 δευτερόλεπτα. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα