Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μια παραδοχή και μία κατεύθυνση

Published

on

 

 

Έργα που ξεκίνησαν και τελείωσαν, που υλοποιούνται, που σχεδιάζονται…

Έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους και που διατίθενται από τα υπουργεία ή την Περιφέρεια.

Όλα αυτά μαζί, περιλαμβάνει το σχέδιο για την Αχαΐα που παρουσίασαν, πρωθυπουργός και υπουργοί επί δύο ημέρες στην Πάτρα, σε μία επίσκεψη που όπως ακριβώς είχε γράψει η «Γ», είχε διπλό «ύφος». Από τη μία πλευρά υπηρετούσε την πολιτική / προεκλογική ανάγκη και από την άλλη, συνιστούσε μία «ανασκόπηση» όλων των έργων και δράσεων που αφορούν την περιοχή και τους πολίτες της.

Προφανώς δεν γίναμε και πολύ «σοφότεροι». Και μάλλον, δεν ήταν καν αυτός ο στόχος του «κυβερνητικού διημέρου έν Πάτραις». Στόχος ήταν να «φρεσκάρουν» οι μνήμες, αλλά και να καταλάβουμε πως όλα μαζί τα έργα, είτε αφορούν το νέο σιδηρόδρομο, είτε την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, συντείνουν προς μία και μόνη κατεύθυνση: Την ανάπτυξη!

Διότι ανάπτυξη είναι να σπάσει επιτέλους η Πάτρα τη συγκοινωνιακή απομόνωση, ανάπτυξη είναι να υπάρχει νερό για το σπίτι και το χωράφι, ανάπτυξη είναι να έχεις και πεζόδρομους και πεζοδρόμια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην περιοχή μας, φέρνοντας κάποια καλά νέα, όπως τη μελέτη για τη σύνδεση του Αράξου με την Πατρών – Πύργου, την υπογραφή για τη σιδηροδρομική γραμμή Αίγιο – Ρίο, τα 10 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση της ακτογραμμής στο Ρίο, τη δέσμευση χθες στη «Γ» για ουσιαστική και δραστική ανακαίνιση στο Καραμανδάνειο. Τα πιο σημαντικά της επίσκεψης όμως, μάλλον δεν είναι τα έργα. Αυτό που εμείς κρατάμε από αυτή την επίσκεψη είναι μία παραδοχή και μία… κατεύθυνση.

Η παραδοχή ήταν πως το ελληνικό κράτος επί πολλά χρόνια σχεδίαζε με κέντρο την Αθήνα και δευτερευόντως τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας «εκτός» το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Μία παραδοχή που αποτελεί ίσως το πρώτο βήμα μίας διορθωτικής πορείας.

Και η κατεύθυνση ήταν, «μία πόλη που θα ανοιχτεί στη θάλασσα». Αυτό, δηλαδή, που χρόνια και χρόνια λέμε και όσοι ζούμε εδώ. Επιτέλους, η φωνή αυτή έφτασε στο κέντρο. Και αρχίζει να μετατρέπεται σε πράξη… Ελπίζουμε, σύντομα. Γιατί τα χρόνια που περνούν, πίσω δεν γυρνούν. Και για την περιοχή μας, πέρασαν ήδη πολλά άγονα χρόνια…

Ροή ειδήσεων

Advertisement